Afyon Kaymağı Nasıl Yapılır?

Kahvaltılarında ağzının tadını bilen herkesin merak ettiği soru : Evde Afyon kaymağı nasıl yapılır? Birebir aynı tadı alacağınız kaymak yapımının detaylı tarifi aşağıdadır.

Yapılışı

Öncelikle normal kaymak yapımı için yağlı sütlerin tercih edildiğini bilmek gerekir. Klasik tüketilen kaymaklar inek sütü kullanılarak yapılırken, Afyon kaymağı yapımı manda sütü içerir. Üretimde kullanılan sütün hem raf ömrü hem de lezzet açısından özel işlemlerden geçmesi gerekir. En az 2 dakika 92 C sıcaklıkta işlem gören süt, akabinde özel soğutma işlemlerinden geçirilir. Lezzet açısından mükemmel olsa da bu kadar işlem görmüş bir ürünün buzdolabında tüketim imkânı da oldukça kısadır. Kış mevsiminde en fazla 7 gün olan dolap ömrü, yaz mevsiminde ortalama 4 gün olarak değerlendirilir.

Evde Nasıl Yapılır?

Köy tereyağı ve manda sütü, hakiki afyon kaymağı yapımı için olmazsa olmazlardandır. Eski zamanlarda asla tereyağı ya da krema kullanılmaz, kaymağın lezzeti de daha güzel olurdu. Ancak

günümüzde sabır gerektirmesi ya da ayarını tam olarak tutturamama ihtimalimize karşı evde Afyon kaymağı yaparken tereyağı ile sütün yağlanmasını destekliyor, kaymağın terlemesine zemin hazırlıyoruz. Malzemeler:

  • Yarım kilo köy sütü, tam yağlı manda sütü. İsteğe bağlı yeteri kadar verim alınamayacak da olsa pastörize market sütü tercih edilebilir.
  • 3 yemek kaşığı köy ürünü tereyağı
  • Krema
  • Su
  • Tencere ve borcam

Öncelikle belirtmek isterim ki yapımı kolay olsa da katman katman kaymak elde etmek için ortalama 12 saat kadar beklemeniz gerekebilir. Bu bekleme süresi sütün yağlılık durumuna göre 18 – 20 saat gibi bir süreç alabilir. Sütü hafif bir çal kaynatalım ve içine yağ oranı azsa tereyağı ekleyelim. Yağ eklemesinin ardından karıştırmayı bırakmayalım, biraz daha kaynadıktan sonra karışımı sıcak sıcak borcama yerleştirelim. Derin bir tencereye bolca su doldurup tencereyi kaynamaya bırakalım. Kaynayan tencerenin üstüne borcamı yerleştirip, elde ettiğimiz kaymağı, buharda terlemeye bırakalım. Tencerenin kısık ateşte olmasına ve karışımın demlenme ve terleme ile beklemesine özen gösterelim. En az 12 saat bu işlemin sürmesi gerekiyor.

Yeteri kadar kalıplaşmış kaymak oluştuğunda elde ettiğimiz ev yapımı Afyon kaymağı borcamını sarsmadan kenarı alıp, ılımaya bırakalım. Ilıyan borcamın üzerine streç film ile kapatıp 2 gün dolapta bekletelim. Bekleme süresinin sonunda, kaymağın artakalan dilimlerini dondurucuda saklamaya özen göstererek tüketebilirsiniz.

AfyonKaymagi.com | Kaymak Hakkında Her Şey